Draadloze bediening bij grote temperatuursverschillen

Afstandsbediening voor afwisselende temperaturen

Op de Oostenrijkse skipistes wordt de sneeuw dagelijks geprepareerd met een zogenaamde ‘pistenbully’. Sommige pistes worden afgesloten voor skiërs om de veiligheid te waarborgen als de pistenbully daar aan het werk is. Een groot waarschuwingsbord met LED lampjes informeert de skiërs wanneer de piste toegankelijk is en wanneer niet.

Tot nu toe moest de chauffeur van de pistenbully steeds uitstappen om het informatiescherm in te stellen en daarmee ‘groen’ of ‘rood licht’ te geven. Een radiografische afstandsbediening zou natuurlijk ideaal zijn, maar daar kleven ook enkele uitdagingen aan.

Sneeuw dempt het signaal van de afstandsbediening

Dit kost uiteraard veel tijd en het is niet erg praktisch. Aangezien de toepassing vrij simpel lijkt (omdat er sprake is van slechts twee schakelingen), moest hier toch een draadloze oplossing voor te vinden zijn. Het is echter niet de functionaliteit die het gecompliceerd maakt, maar de winterse omstandigheden. Sneeuw dempt het radiografische signaal namelijk behoorlijk.

Zender +20°C, ontvanger -20°C

Als er een bereik van zo’n 300 meter gevraagd wordt, waarbij de radiografische ontvanger buiten in de sneeuw hangt bij temperaturen tot -20°C, terwijl de afstandsbediening in de cabine ligt bij een temperatuur van +20°C, is een professionele, temperatuurbestendige afstandsbediening met een groot bereik en een ontvanger met een waterdichte behuizing de enige optie. De Musca afstandsbediening in combinatie met de Aquarius ontvanger van Tyro Remotes bood de oplossing.