Industriële afstandsbediening voorzien van RFID

Zodra een nieuwe techniek gemeengoed wordt, duurt het niet lang voordat Tyro ook specifieke vragen krijgt waarin de klant een dergelijke techniek toe kan passen. Zo hebben wij al diverse afstandsbedieningen geleverd in combinatie met een RFID-reader of RFID-tag. Industriële afstandsbedieningen worden middels een unieke 64-bit code aan elkaar gekoppeld zodat deze niet naar andere signalen zal “luisteren”.

RFID voor het koppelen van een zender aan een ontvanger

Over het algemeen is het inleren van een afstandsbediening op een ontvanger een handeling die maar één keer hoeft te gebeuren. Maar wat als de operator steeds andere machines met moet bedienen die elk zijn eigen ontvanger heeft? RFID-tags zijn de oplossing.

Met een RFID-tag op elke machine kan de operator de afstandsbediening langs de betreffende tag halen waardoor deze met de juiste ontvanger wordt gekoppeld. Het is de manier om verschillende machines te bedienen zonder procedures te hoeven doorlopen die slechts bedoeld waren voor een eenmalige setup. Afhankelijk van de situatie en het risico, wordt de unieke beveiligingscode in de zender na verloop van tijd gewist. Zo wordt de veiligheid gewaarborgd.

Een dergelijke toepassing is interessant voor masterbedieningen in verband met bijvoorbeeld onderhoudswerk maar ook als een bediener bij een persoon hoort die bepaalde bevoegdheden heeft.

RFID voor het koppelen van een ontvanger aan een bepaalde zender

In geen enkel geval mag een ontvanger reageren op een willekeurig radiosignaal. Enkel de zender met het juiste ID. In dit geval wordt de ontvanger uitgerust met een RFID-reader. De afstandsbediening krijgt een RFID-tag met daarin een unieke code die alleen bij die zender hoort. Zodra men de afstandsbediening met RFID-tag bij de ontvanger met RFID-reader houdt zal de ontvanger alleen nog maar luisteren naar de betreffende afstandsbediening.

Een toepassing waarin deze RFID-opstelling gebruikt wordt zijn de Automated Guided Vehicles (AGV’s) die in distributiecentra gebruikt worden. Een AGV rijdt de te volgen route en gaat onderweg langs een RFID-tag heen zodat deze vanaf dat moment alleen nog luistert naar de bijbehorende zender. Dit signaal kan een stop of go signaal zijn van mens of machine (M2M) als de AGV op een bepaalde plek moet stoppen of juist weer kan vertrekken. Een voordeel hierbij is dat men geen wifinetwerk hoeft te belasten of er apart hoeft op te zetten.