Afstandsbedieningen getest in anechoïsche ruimte

Alle afstandsbedieningen van Tyro dienen te voldoen aan de EMC-richtlijnen. EMC staat voor Elektromagnetische Compatibiliteit en heeft als doel om apparatuur niet te laten storen met andere apparatuur. Daarnaast is het ook erg belangrijk dat de apparatuur immuun is voor storingen van buitenaf. De EMC-norm is van toepassingen in alle landen die lid zijn van de Europese Gemeenschap en mag alleen door erkende instanties getest worden.

Anechoïsche ruimte

Onze nieuwste radiografische afstandsbediening “Pollux” is ook aan EMC-tests onderworpen. Een van de test gebeurde in een anechoïsche ruimte; ook wel “dode kamer” genaamd. De gesloten ruimte is voorzien van absorberend materiaal in de vorm van punten die niet alleen geluid absorberen, maar er ook voor zorgen dat elektromagnetische stralingen niet kunnen reflecteren.

De EMC-test

Onze afstandsbediening werd op een tafel gezet met daarnaast de ontvanger. De richtlijnen voor zo’n test zijn uiterst nauwkeurig, zodat op elk moment dezelfde test gereproduceerd kan worden. Zo dient bijvoorbeeld de afstandsbediening 10 cm van de ontvanger te liggen en dienen de kabels op een bepaalde hoogte boven de vloer te hangen. Gedurende zo’n test mag niemand in de anechoïsche kamer zijn; buiten is door middel van een camera de test live mee te volgen.

Nagenoeg volautomatisch

Het indrukwekkende aan zo’n EMC-test is dat nagenoeg alles automatisch verloopt. De operator geeft in z’n computer in op welke frequenties de test onderworpen mag worden en kan dan als het ware de resultaten afwachten. Niet alleen de antenne verplaatst zich automatisch van boven naar beneden; ook de tafel draait machinaal, zodat er vanuit diverse invalshoeken getest kan worden met verschillende frequenties.

Naast de test in de anechoïsche kamer worden de afstandsbedieningen o.a. ook op statische ontlading (ESD) en zware energierijke pulsen (Surge) onderworpen. Zo zijn er nog tal van andere tests om aan diverse normen te voldoen zodat de afstandsbedieningen van Tyro veilig en betrouwbaar in het openbaar gebruikt mogen worden.