Optimale veiligheid bij buitengewone hijsuitdagingen

Projecten die onmogelijk leken, zijn door de uitgebreide technische expertise en hoge kwaliteits- en veiligheidsnormen van Mammoet werkelijkheid geworden.

Mammoet is een wereldwijde organisatie dat oplossingen biedt voor zware hijs- en transportuitdagingen. Zij zijn specialist in het transporteren, verschepen en plaatsen van grote en/of zware objecten van en naar elke locatie. De nadruk bij ieder project ligt voor Mammoet op veiligheid en kwaliteit.

In Maleisië werden ze gecontracteerd voor het optillen van een 1210 ton zware onderdeel dat gebruikt wordt om gas te zuiveren. Het bovenste deel van de 55 meter lange absorber werd gehesen door een zogenaamde Tower Gantry.

Om deze enorme mastdelen van zo’n Tower Gantry veilig op afstand te kunnen hijsen, is door Mammoet een eigen spreader ontwikkeld. De spreader wordt over een component gezet waarna op afstand de 4 hydraulische pennen zich vastzetten. Dit gebeurt middels een afstandsbediening van Tyro Remotes.

Mammoet koos voor de 3x Corvus 2FD (1 reserve) in combinatie met de Aquarius Dual Analog, mede omdat deze een groot bereik kennen. De bidirectionele afstandsbediening is voorzien van twee functietoetsen:

  • Toets 1 wordt gebruikt om de hydraulische cilinder uit te schuiven.
  • Toets 2 om de cilinder weer in te trekken

De afstandsbediening met bijbehorende ontvanger is volledig op maat ingericht. Zo komt er een statusmelding terug op de afstandsbediening wanneer een pin uitgeschoven is en gaat deze led weer uit wanneer de pen weer ingetrokken is. Ook de keuze voor een frequentie is handmatig in te stellen.

Wanneer de Corvus afstandsbediening niet aan of buiten bereik is, wordt de noodstop geactiveerd en stopt de motor van de powerpack. De Aquarius Dual Analog ontvanger is ingebouwd in een electro kast van de powerpack. Voor optimaal bereik is daarbij een antenne met magnetische voet aan de buitenzijde geplaatst. Hijsoperaties zoals bijvoorbeeld die van de Matagarup brug in Australië, zijn zeer kostbare operaties. Om vertragingen te voorkomen door onvoorziene omstandigheden is een volledige powerpack (inclusief ontvanger), als back-up, geen overbodige luxe.