Afstandsbediening voor wasrobot van zonnecollectoren

zonnecollectoren met robot schoonmaken

Bij het opwekken van groene energie zijn de conventionele zonnepanelen ons inmiddels niet meer vreemd. SolarThermie krachtcentrales kennen we echter niet in Nederland. In gebieden met veel zonuren, zoals Zuid-Europa, worden dergelijke centrales opgezet. Op een vlakte van circa 1 km² worden zonnecollectoren opgesteld. Deze reflecteren het zonlicht op een stoomopwekker die boven de panelen is aangebracht. Met turbines wordt de opgewekte warmte energie omgezet in elektrische energie. Een draadloos aan te sturen robot houdt de collectoren schoon.

Vertalingen: English Germany France

Reiniging met wasrobot

Opwaaiend stof en andere vervuiling die op de collectoren valt vermindert de werking. Om dit probleem te bestrijden laat men af en toe een halfautonome wasrobot over de collectoren heen rijden. Wanneer de robot één rij van ca. 1km lang gereinigd heeft, zet een medewerker de robot andersom op een nieuwe rij.

Afstandsbediening voor wasrobot

Met de afstandsbediening kan de medewerker de robot stoppen en vervolgens weer opstarten. Ook alle reinigingsfuncties van de robot zijn draadloos aan te sturen. Dit alles binnen een straal van zo’n 300 meter. Vervolgens voert de robot zijn werk verder autonoom uit. Op de robot is één ontvanger gemonteerd die door twee handzenders wordt aangestuurd. Aan beide kanten van het veld staat een medewerker met een handzender.

Mobiele reinigingsinstallaties met afstandsbediening

Dergelijke mobiele wasinstallaties worden vaak met een radiografische afstandsbediening aangestuurd. Zo worden de draadloze afstandsbedieningen van Tyro Remotes regelmatig ingezet in de tuinbouw voor de reiniging van kassen, op stations voor de reiniging van daken en bij grote flatgebouwen als besturing voor reinigingsinstallaties voor het wassen van de ramen.