Afstandsbediening voor een balenwikkelaar

Afstandsbediening voor balenwikkelaar

Om gras optimaal te conserveren is het inwikkelen van grasbalen een veelgebruikte methode. De balen worden geoogst en samengeperst met een ronde- of vierkante balenpers. Met behulp van een balenwikkelaar wordt er een strakke laag folie omheen gewikkeld.

Het inwikkelen van de grasbalen

De balenpers laat de geperste baal onberoerd op het land liggen. Vervolgens pakt de loader de baal op en legt deze op de wikkeltafel van de balenwikkelaar. De chauffeur van de loader activeert het wikkelproces vanuit de cabine met zijn radiografische Pyxis afstandsbediening. Wanneer de baal goed ingewikkeld is kiept hij deze met behulp van de afstandsbediening op het erf of op het land. De volgende baal kan op de wikkeltafel en de cyclus herhaalt zich.

Efficiënter werken met een afstandsbediening

Zonder draadloze bediening – zoals het vroeger gebeurde – moet de chauffeur van de loader afstappen en in de trekker die de wikkelaar aandrijft plaatsnemen om de wikkelaar te kunnen bedienen. Weer af- en opstappen om een nieuwe baal te gaan halen én nogmaals om de baal van de wikkeltafel te kiepen etc. U begrijpt wat de voordelen zijn van een afstandsbediening bij deze balenwikkelaars.

Robuuste Aquarius ontvanger

Het Pyxis/Aquarius systeem is bijzonder geschikt voor dergelijke toepassingen. De ingegoten Aquarius ontvanger is zeer geliefd aangezien de fijne stofdeeltjes – die vooral bij de stro-oogst vrijkomen – de behuizing niet in kunnen dringen. Deze is namelijk massief ingegoten met kunsthars, waardoor de elektronica optimaal beschermd is.

Buiten-bereik beveiliging

Om het wikkelproces zo veilig mogelijk te laten verlopen beschikt de afstandsbediening over een buitenbereikbeveiling (out of range security) met beperkte radius. Wanneer de loader 150 meter van de machine vandaan is stopt het wikkelproces. Dit om te voorkomen dat de machine lang zonder toezicht staat te draaien.