Rook en vuur met één druk op de knop

Echte hitte, onverwacht oplaaiende vuurhaarden en niets meer kunnen zien door de rook – het is allemaal mogelijk in het oefencentrum van de brandweer. DOTES is specialist in het ontwikkelen en bouwen van trainingscentra voor hulpverleners. Wij krijgen uitleg over hoe de afstandsbedieningen van Tyro Remotes al sinds 2015 gebruikt worden in dit centrum.

Van buitenaf zijn het vooral containers die op elkaar gestapeld zijn. Rondom de containers staan oude auto’s, gastanken en een loods met een oude bus. Wanneer je de containers binnen loopt kun je zien dat deze voorzien zijn van dikke wanden en er grote en kleinere installaties aan de wanden en plafonds hangen.

De hitte is goed te voelen

De deur gaat achter ons dicht, het wordt donker en er wordt verzocht om te gaan bukken. Plotseling licht er een lampje op van een afstandsbediening en niet lang daarna ontsnapt er rook tussen het kozijn en de deur. De instructeur doet de deur open en direct vliegen de vlammen over ons hoofd. De hitte is ook goed te voelen. Al snel leer ik dat zoiets een rollover heet, en dat de blauwe vlammen er op duiden dat er onvoldoende zuurstof is voor het vuur om verder uit te breiden. Dit is het gevolg van de deuren die aan beide kanten van de container dicht zijn.

Op basis van het gedrag van de cursisten, kan de instructeur specifieke effecten aan- of uitzetten met behulp van de afstandsbediening. Net zoals bij een echte brand, veroorzaakt verschillend gedrag, verschillende reacties. Doe je dit, dan gebeurt er dat, maar doe je iets anders dan ontstaat er een heel andere situatie. Er is ook goed nagedacht over de details. Rook gedraagt zich ook als echte rook door het gebruik van een speciaal soort vloeistof. Met propaan wordt een vastestoffenbrand gesimuleerd en wanneer men gaat afblussen zal er net zoals in de praktijk een hernieuwde ontsteking optreden zodra er weer voldoende zuurstof is.

Voor elke sectie wordt een aparte afstandsbediening gebruikt. Zo is er een sectie die ontwikkeld is als mobiele unit en zo meegenomen kan worden naar een andere locatie. Voor de mobiele unit wordt een 4-voudige Musca bediening gebruikt in combinatie met een Aquarius ontvanger. Voor de andere secties worden verschillende Pyxis handzenders gebruikt in combinatie met Auriga en Aquarius ontvangers.

Onze afstandsbedieningen worden op veel verschillende plekken gebruikt, maar dit was een ervaring om niet snel te vergeten.