Veiliger lassen met behulp van een afstandsbediening

Lasrolstelling met afstandsbediening

Lasrolstelling als hulpmiddel

Dumeta importeert machines en gereedschappen voor hoofdzakelijk metaalbewerkingen. Een van die machines is een lasrolstelling. Zo’n machine draagt bij aan een snelle, effectieve en veilige productie. Door de inzet van een lasrolstelling verhoogt de bedrijfsveiligheid en wordt de werkbelasting voor lassers verlaagd.

Een lasrolstelling zorgt ervoor dat buizen tijdens het lassen gedraaid kunnen worden zodat men vanuit dezelfde positie door kan blijven lassen. Om steeds grotere objecten te bewerken werd de afstand tot de machinebesturing steeds groter. Een bedrade bediening leek de juiste oplossing. Helaas bracht dit een groot nadeel met zich mee; kabelbreuk. Door de noodoplossingen die hiervoor werden bedacht, ontstonden er onveilige werksituaties en liepen de vervangingskosten van dure signaalkabel op.

Samenwerking met Tyro Remotes

In samenwerking met Dumeta ontwikkelde Tyro Remotes dé oplossing: een radiografische en dus draadloze bediening. Een veilige en betrouwbare bediening die toepasbaar is op meerdere machines. De bediener kan diverse variabelen nauwkeurig op afstand instellen en voorkomt hiermee onnodig heen en weer lopen. De bediening is hierdoor geschikt voor zowel eenvoudige als complexere machines en voor seriematige en variërende bewerkingen. Door een simpel menu op het display zijn o.a. de rotatiesnelheid en aanloopsnelheid eenvoudig instelbaar. De bediening kan gebruikt worden voor lasrolstellingen, lasdraaitafels en lasmanipulatoren.

Als basis werd voor Dumeta de Pyxis gebruikt, een robuuste industriële afstandsbediening die volledig naar wens geconfigureerd kan worden. Zo kunt u zelf aangeven welke symbolen u op de toetsen wilt en kunt u kiezen tussen verschillende toetsenbord lay-outs. Ook kan uw eigen logo worden toegevoegd. De prestaties van de Pyxis zijn indrukwekkend, met een reactietijd van <0,1 sec., vocht-en vuilbestendig (IP65) en programmeerbaar tot 36 functies.