Professioneel houtkloven met een afstandsbediening

Afstandsbediening houtkloofmachine

Een trend die we ook als exposant op Agritechnica 2011 tegenkwamen, is de ‘herontdekking’ van hout als grondstof om warmte en elektriciteit op te wekken. Als hernieuwbare en financieel gunstige grondstof wint hout aan populariteit.

Houtkloofmachine

Zowel voor het in stand houden als voor het verwerken van hout worden speciale bosbouwmachines gebruikt. Zoals bijvoorbeeld een kloofmachine, die helpt de doorgezaagde boomstammen tot kleine stukken haardhout te maken.

Afstandsbesturing voor bosbouwmachines

Kloofmachines worden hydraulisch aangedreven. Een grote stans wordt met hoge druk in een stam gedrukt waarna deze in twee delen splijt. Een dikke stam legt uiteraard behoorlijk wat gewicht in de schaal. Om het gesleep met die dikke stam naar de kloofmachine te vereenvoudigen, wordt er steeds vaker een compacte lier op de machine gemonteerd.

Fornax Basic Safe afstandsbediening

Een producent van deze machines zet voor deze toepassing de Tyro Fornax Basic Safe afstandsbediening in, gecombineerd met de waterdichte Aquarius ontvanger.

Meer bewegingsvrijheid door besturen op afstand

Tijdens het lieren van een stam is het soms nodig deze in de goede baan te geleiden. Als de stam namelijk klem komt te zitten, is het niet ondenkbaar dat de tractor waaraan de lier bevestigd is, kantelt, met alle gevolgen van dien.

Afstandsbediening aan riem gedragen

Doordat de gebruiker de afstandsbediening aan de riem draagt heeft hij alle bewegingsvrijheid en kan hij de stam geleiden en vervolgens verder lieren zonder onnodig naar de machine te lopen en weer terug. Een duidelijk voordeel wat betreft veiligheid, comfort en gemak, met een positief effect op de productiviteit.