MV Solitaire – het grootste pijplegschip ter wereld

MV Solitaire afstandsbedienbare lieren

De MV Solitaire is ‘s werelds grootste pijpenlegger; een schip dat ingezet wordt voor de aanleg van onderzeese aardgas- en olieleidingen. Het enorme gevaarte van 397 meter lang biedt plaats aan 420 bemanningsleden. Aan het schip is een ‘stinger’ gemonteerd, waarmee de pijpen de zee in geleid worden.

Vertalingen: English Germany France

De MV Solitaire

In 1972 is het schip als bulkcarrier te water gelaten op een Japanse werf. In 1998 werd het, in opdracht van het Nederlandse offshore bedrijf All Seas, omgebouwd tot ‘s werelds grootste pijplegschip: De MV Solitaire. Het gigantische schip is met recht een varende fabriek te noemen. Binnen in het schip worden de pijpen ontbraamd, gecoat, uitgelijnd en aan elkaar gelast, waarna ze vervolgens via transportbanden naar de ‘stinger’ geleid worden, die de pijpleiding voorzichtig op de zeebodem laat zakken. Het schip kan ca. 22.000 ton aan pijpleiding meenemen, en legt in 24 uur zo’n 9 kilometer aan pijpleiding.

De stinger met radiografische lierbediening

De ‘stinger’ is een 97 meter lange constructie waarmee de pijpen de zee in geleid worden. Vanwege de lengte van de stinger, en het daarmee gepaarde gewicht, is achter op het schip een groot frame gebouwd waaraan 4 grote lieren hangen. Deze lieren – die radiografisch bediend worden met afstandsbedieningen van Tyro Remotes – dragen constructie van de stinger en kunnen het ophijsen en laten dalen, om zo de pijpen optimaal de zee in te geleiden.

Nord Stream gasleiding door de Baltische zee

In 2010 en 2011 werd de MV Solitaire samen met 2 andere schepen ingezet voor de aanleg van de ‘Nord Stream’; twee onderzeese pijpleidingen die gebruikt worden voor het vervoer van aardgas van Rusland naar Europa. Het leidingsysteem loopt door de Baltische Zee van Vyborg, Rusland, naar Lubmin vlakbij Greifswald in Duitsland en heeft een totale lengte van meer dan 1200 kilometer.

Voor elk van de pijpleidingen waren zo’n 100.000 stukken pijp nodig. De aanleg begon in april 2010 en werd afgerond in april 2012. Het gas in de eerste pijpleiding begon te stromen in november 2011, en sinds oktober 2012 wordt ook door de tweede pijpleiding gas vervoerd. Op dit moment is de MV Solitaire in de Middellandse Zee bezig met de aanleg van een pijpleiding vanaf het ‘Tamar gasveld’ voor de kust van Haifa, Israel.

Draadloze lierbedieningen van Tyro Remotes

De MV Solitaire werkt veel op open zee, waardoor betrouwbaarheid en degelijkheid van gereedschappen de hoogste prioriteit heeft. Men kan immers niet even snel terugvaren voor een nieuwe afstandsbediening. De Tyro Musca en Sedna afstandsbedieningen in combinatie met de waterdichte Aquarius ontvanger, worden in al jaren ingezet als lierbediening. Van tig kleine liertjes in de theatertechniek tot de zwaarste lieren in de offshore; Tyro biedt voor iedere lier een passende, betrouwbare besturingsoplossing.