Champignons kweken met een Tyro afstandsbesturing

Het kweken van champignons is een ingewikkeld maar ook een mooi proces. Er moet namelijk op kunstmatige wijze een herfstachtige omgeving gecreëerd worden. Een juiste voedingsbodem en een optimale conditionering is hier van groot belang.

Het kweken van champignons

Champignonkwekerijen bestaan uit meerdere cellen. In dit geval is de cel vijf meter breed en tachtig meter lang met daarin stellingen van 7 niveaus. Elk bed is voorzien van compost waarin mycelium (champignonbroed wat ontwikkeld is tot fijn vertakte schimmeldraden) is verwerkt met daarbovenop een laag dekaarde.

Een cel wordt hermetisch afgesloten waarna na ca. 3 dagen de champignonkweker een grote klimaatverandering teweegbrengt; de composttemperatuur wordt in twee tot drie dagen van 27°C tot 20°C verlaagd. Door de klimaatverandering trekt het mycelium boven in de dekaarde zich samen en vormt knoppen. Hieruit groeien champignons. Elk bed zorgt voor twee oogsten, ook wel “vlucht” genoemd.

Processen automatiseren

De gesneden champignons worden bij het oogsten op een lopende band gelegd. Deze transportband van Verbruggen Mechanisatie hangt aan staalkabels die over de gehele lengte op hoogte versteld kan worden. Het in hoogte verstellen van de transportband is een van de twee functies waarbij de radiografische afstandsbediening gebruikt wordt.

Het uittrekken van het doek

Naast de transportband worden ook de motoren van de doekenlier bediend met de Tyro afstandsbediening. Met de doekenlier worden de doeken na het leegmaken terug in het bed getrokken. Op deze manier haalt men om de zes weken een cel leeg en wordt deze weer opnieuw ingericht.

Tyro afstandsbediening

De kweker heeft gekozen voor een draadloze afstandsbediening zodat men vrij in de cel kan lopen zonder een kabel mee te hoeven slepen. De vochtige omgeving kan het bereik van een radiografische afstandsbediening behoorlijk doen afnemen. De Pyxis afstandsbediening in combinatie met de Auriga ontvanger is echter ideaal voor het gebruik in een champignonkwekerij. Een specialist in industriële automatisering heeft de set professioneel geïnstalleerd waarmee de eindklant van maximaal gebruikersgemak kan genieten.

doekenlier