Draadloze besturing glasrobot

draadloze bediening glasrobot

Glasrobots worden gebruikt voor het plaatsen van grote raampartijen in gebouwen. Zoals bij vele innovaties, snijdt ook hier het mes aan twee kanten: enerzijds ontlast het de rug van de glaszetter en anderzijds is er een man uit te sparen. Om die man daadwerkelijk te kunnen uitsparen is een afstandsbediening nodig.

Techniek ontzorgt menselijk lichaam

De glasrobot is een ‘jonge’ machine die inspeelt op de toenemende ARBO wetgeving. Glaszetten is namelijk een zwaar beroep. Het tillen en zetten van glas is een zware belasting voor de rug. Grote glaspartijen die de robot moeiteloos oppakt werden voorheen door minimaal twee man geplaatst. Er is met de machine dus ook nog eens een efficiencyslag te maken.

Efficiencyslag met afstandsbediening

Zoals hierboven gesteld, is met de machine een man uit te sparen. Het is dan wel noodzakelijk dat de gebruiker vanaf het bedieningspaneel van de machine alle functies kan uitvoeren. Een radiografische afstandsbediening biedt de oplossing.

Om in de technologische wedloop voorop te blijven lopen is deze Duitse producent al snel overgestapt van de bedraadde afstandsbediening met een krulsnoer naar een draadloze Pyxis afstandsbediening van Tyro Remotes.

Tijdens de Bauma in München werd de vernieuwde robot met draadloze afstandsbediening voor het eerst geïntroduceerd. Sinds de introductie wordt ca. 80% van de machines uitgerust met een radiografische afstandsbediening, die als optie aangeboden wordt aan de eindgebruiker.

Configuratie afstandsbediening

De glasrobot bestaat uit een elektrische pallettruck met een opgebouwde telescopische arm waaraan een vacuümwerkstuk is bevestigd om het glas aan te kunnen zuigen. Met de Pyxis afstandsbediening wordt de telescopische arm (heffen/dalen, in- en uitschuiven) en het vacuümwerkstuk (neigen, laden/lossen) bediend.