Mobiele zeefinstallatie met afstandsbediening

draadloze zeefmachine

Het storten van verontreinigde grond is zowel voor particulieren als voor de overheid en het bedrijfsleven alsmaar duurder geworden. Daarnaast zijn de meeste verwerkingsprocessen nog altijd niet milieuvriendelijk. Dit verklaart de opkomst van mobiele zeefinstallaties. Grond recyclen is namelijk mileu- en kostensparend, een win-winsituatie dus. De zeefinstallatie wordt op afstand bediend vanuit de shovel of kraan die de machine vult.

Zeefmachine met afstandsbediening

Het principe is simpel maar doeltreffend; de shovelmachinist start de – door een dieselmotor aangedreven – zeef met de Musca afstandsbediening. Met de shovel wordt de verontreinigde grond in de stortbunker gegooid. Via een transportband waarvan de snelheid eveneens met de afstandsbediening is in te stellen, wordt de aarde naar de zeef vervoerd.

Het zeefproces

Er zijn verschillende zeven te onderscheiden, zoals een sterrenzeef of een trommelzeef. De getoonde machine in dit project betreft een trommelzeef die over twee zeven beschikt. De machine zeeft dus in drie fracties; de gezeefde aarde valt door de zeef, de restproducten – stenen en bouwresten – worden opgesplitst in twee delen. Via drie transportbanden worden deze ook gezeefd, zodat men uiteindelijk 3 ‘productstapels’ overhoudt: schone aarde (2 – 80mm), fijn afval (80 – 170mm) en grof afval (>170mm).

Besparen op stort- en transportkosten

Door de grond te zeven ontloopt de grondeigenaar niet alleen hoge stortkosten, maar bespaart hij ook op transportkosten omdat er nog maar een klein gedeelte afval afgevoerd hoeft te worden. Naast aarde zijn ook kiezels, stenen, compost, groenafval, houtsnippers, bouwafval, glas etc. te zeven.

Rupsbanden op afstand besturen

Veel van deze zeefmachines zijn mobiel zodat ze flexibel ingezet kunnen worden. Voor zware ondergronden wordt een rupsonderstel gemonteerd. De functies voor het besturen van de rupsbanden worden dan geïmplementeerd in de afstandsbediening.

Shredder met afstandsbediening

Naast zeefinstallaties worden ook schredders af fabriek met een industriële afstandsbediening van Tyro Remotes uitgerust. Deze machines worden doorgaans ingezet om huishoudelijk afval, autobanden, kunststof, matrassen en dergelijke te vermalen. Met de afstandsbediening wordt de machine op afstand gestart en gestopt. Schredders worden vaak ingezet voor de voorbewerking van materiaal dat later door de zeefinstallatie gaat.