Buizenklem met industriële afstandsbediening

Red Ram Clamp

The Red Ram Clamp is een ontwikkeling van een Nederlands engineeringsbureau. Zij ontwikkelden de ideale oplossing voor het efficiënt aan elkaar lassen van enorme gas- en olieleidingen zowel on- als offshore. De radiografische besturing zet de machine in werking, zowel in het koude Siberië als in de woestijn van Qatar.

Afstandsbesturing

Deze geheel op afstand bediende unit werkt autonoom en wordt voor de ingang van de te lassen buis gehesen. Van daaruit wordt hij geheel radiografisch in het eerste deel van de buis gemanoeuvreerd. Daarbij maakt de Red Ram Clamp geen onderscheid tussen dun- of dikwandige buizen, en waar nodig maakt hij ovale buisdelen zelfs weer rond.

Centreren van de buizen

Eenmaal aangekomen aan het eind, rijdt de Red Ram Clamp gedeeltelijk in het tweede buisgedeelte en centreert beide delen ten opzichte van elkaar door zich uit te zetten onder een druk van maximaal 800 ton. Daarbij zorgt de Red Ram Clamp ervoor dat de afstand tussen beide buisdelen maximaal 6mm bedraagt, zodat ze goed aan elkaar gelast kunnen worden.

Wereldwijde inzet

De machine heeft zich inmiddels wereldwijd bewezen en wordt ingezet in het koude Siberië maar ook op zee en in de woestijn. De extreme temperaturen en vochtige omstandigheden vergen het uiterste van zowel de hydrauliek als van de elektrische installatie.

Functionaliteit duplex afstandsbesturing

Met de Cetus handzender wordt de machine door de buis op en neer gereden met variabele snelheid. Ook worden de klem, spacers en de rem bediend. Op het LCD scherm van de afstandsbediening kan de temperatuur en de hydraulische druk van twee sensoren worden afgelezen. Het gaat hier om een radiografisch duplex systeem met een tweetal transceivers, die de informatie draadloos heen en weer stuurt door de lange stalen buizen. Het zou onmogelijk zijn om deze machine te bedienen via een bekabeld bedieningspaneel. Bekijk hieronder foto’s en video’s over deze toepassing.