M2M oplossing in geautomatiseerd productieproces

m2m productie

In samenwerking met het Almelose Staalmach BV is een draadloze oplossing bedacht om de druk te kunnen bewaken in een autonoom freesproces. Een relatief kleine investering in een M2M afstandsbediening zorgt ervoor dat de kostbare grondstof (grote koperblokken) en de freesmachine geen schade oplopen. De waterdichtheid van de units, het lage stroomverbruik en het grote bereik zorgen ervoor dat de installatie succesvol draait.

Draadloze besturingsoplossingen

Tyro Remotes staat altijd open om mee te denken naar draadloze besturingsoplossingen. Zo ook in dit project, waarbij diverse zaken proefondervindelijk moesten worden vastgesteld, alvorens aan te kunnen geven of het systeem in de praktijk zou voldoen aan de gestelde specificaties.

CNC freesunit

Het betreft een CNC freesunit waarin kopermateriaal voor scheepsschroeven en koppelingen een mal ingaat. Door middel van hydraulische druk wordt deze mal opgespannen voor bewerking. Na het opspannen kan het freesproces beginnen. De mal draait op een bepaald toerental en zwenkt tot 90 graden tijdens het frezen.

IP 68 behuizing afstandsbesturing

Tijdens het freesproces wordt de freeskop en de grondstof gekoeld met koelvloeistof. Vandaar de interesse voor een waterdichte oplossing, die gevonden werd in de IP68 geclassificeerde Aquarius units.

Draadloze drukbewaking

Een drukmeter houdt in de gaten of de hydraulische druk op pijl blijft. Wanneer de druk weg zakt en de bewerking zou worden voortgezet, is er kans op schade aan de freeskop van de machine, aan de mal en aan het koperblok (grondstof). Het koperblok kost voor bewerking ca. 75000,- euro en is na bewerking ca. 300.000 euro waard. Drukbewaking is dus wel degelijk van belang. Omdat het een stand-alone machine is zocht men een oplossing om deze druk te bewaken. Dat gebeurt dus draadloos met een radiografische afstandsbediening M2M.

Alarmsignaal

De Aquarius zender beschikt over 2 inputs van de drukmeter. Als de druk onder de 120 bar komt, wordt kanaal 1 overgestuurd naar de ontvanger en vervolgens naar de PLC van de installatie. Deze geeft een alarmsignaal af dat aangeeft dat de druk een kritisch punt bereikt. Afhankelijk van hoe lang de bewerking nog duurt wordt het product eventueel afgedraaid. De tweede input wordt actief bij 80 bar, en dat is het punt voor de medewerker om in te grijpen.

Integratie draadloze besturing in opspanmal

De gehele communicatie van antenne tot antenne vindt plaats binnen een afgesloten stalen kooi. Er zijn een 3-tal zenders en één ontvanger geleverd voor 3 mallen. De Aquarius zender in de mal wordt gevoed door een kleine accu van 3.5 Ah die gewisseld kan worden via een klepje in de mal. Het bijzonder lage stroomverbruik van het systeem maakt het gebruik van dergelijke accu’s mogelijk.