Radiografische assenbesturing is kostenbesparend

Draadloze assenbesturing trailer

In het hedendaagse wegtransport is de kostprijs per kilometer één van de meest besproken zaken. Om een lage kostprijs te realiseren, zijn zaken als snelheid, brandstofbesparing en het beperken van bandenslijtage essentieel. En dat is precies waar een elektrisch assenbesturingssysteem aan bijdraagt.

Radiografische afstandsbediening voor assensturing

Met een radiografische afstandsbediening van Tyro Remotes, worden de assen van trailers voor exceptionele transporten nauwkeurig bestuurd en automatisch uitgelijnd. De draaicirkel wordt kleiner, waardoor obstakels langs de route – zoals lantaarnpalen – niet meer verwijderd te hoeven worden. Door de efficiënte besturing, slijten de banden minder en wordt brandstof uitgespaard.

Assenbesturing mogelijk voor elke trailer

De klant in dit project, een grote trailerfabrikant, levert aan haar eindklanten een universeel toepasbare assenbesturing die als complete unit wordt aangeleverd. Het pakket is samengesteld uit componenten die naadloos op elkaar aansluiten, en die toepasbaar zijn op vrijwel alle soorten trailers. De fabrikant monteert de assenbesturingsunit onder de trailer, en de softwareprogrammering doet de rest.

Voordelen van het draadloze assenbesturingssysteem

Door de assen nauwkeuriger mee te laten sturen in de bochten, wordt de draaicirkel kleiner en ontstaat er minder wrijving tussen de banden en het asfalt. Niet alleen slijten de banden hierdoor aanzienlijk minder en wordt er brandstof bespaard, ook kan de chauffeur hierdoor sneller werken, en hoeft hij niet meerdere malen heen en weer te steken om de bocht door te komen. Zo kan er dus sneller en efficiënter gewerkt worden.

Obstakels langs de route

Een bijkomend voordeel is, dat obstakels langs de weg – zoals stoplichten, lantaarnpalen en verkeersborden – vaak niet meer verwijderd te hoeven worden. Bij grote transporten van bijvoorbeeld brugdelen of windmolenwieken, kan dit op de gehele route veel tijd en geld besparen.

Universeel inzetbaar

Niet alleen de eindgebruiker, maar ook de fabrikant van de trailers heeft voordeel bij het gebruik van Tyro’s radiografische assenbesturingssysteem. De ontvanger kan namelijk eenvoudig worden ingebouwd in de stuurunit van de trailer. Zo hoeft er geen bedieningspaneel in de cabine van de vrachtwagen te worden gebouwd, en is de trailer universeel inzetbaar achter verschillende trucks. Alleen de afstandsbediening moet dan van cabine verhuizen. Naast trailers, wordt dit systeem eveneens ingezet om de assen van de trucks voor zwaartransport te besturen, ook wel ‘zwaartransport-trekkers’ genoemd.

Proportionele bediening, toetsvasthoudfunctie en buiten-bereik beveiliging

Het toegepaste Musca / Aquarius systeem is volledig naar klantwens aangepast en is uitgevoerd in hun eigen huisstijl. Alle systemen van Tyro Remotes zijn voorzien van het E4 certificaat, waardoor ze zijn toegestaan voor gebruik op de openbare weg.