Toegangshekken berenverblijf op afstand bediend

Afstandsbediening deur dierentuin

De verzorgers van een grote dierentuin is het werk een stukje makkelijker gemaakt met een Tyro radiografische afstandsbediening. De individuele apen- en berenverblijven zijn met één handzender te openen en te sluiten. Bij deze projectbeschrijving richten we ons op het berenverblijf.

Afstandsbediening toegangstechniek

Het berenverblijf in de dierentuin beschikt over maar liefst 18 individuele nachtkooien. De verzorger heeft een Libra transceiver. Dit is een bediening die gebruik maakt van duplex communicatie, waardoor hij tegelijkertijd kan zenden en ontvangen. Met deze Libra afstandsbediening kan de verzorger de verschillende deuren bedienen. Op het LCD scherm van de bediening is af te lezen welke deuren open dan wel gesloten zijn.

Flexibele softwareconfiguratie radiografische afstandsbediening

Op de 6-voudige Libra zender scrolt de verzorger met de eerste 2 toetsen tussen de 18 deuren. Wanneer er gekozen wordt voor een deur komt men – na een druk op de enterknop – in het submenu van de betreffende deur. Op het LCD scherm is de status van de deur af te lezen, open of gesloten. De Aquila ontvanger krijgt van iedere deur een input (via een eindschakelaar) en zendt deze info naar de Libra handzender.

Hoofdmenu en submenu

In het submenu van de betreffende deur kan men de deur openen of sluiten. Na het bedienen van de deur, gaat men met de escapeknop weer terug naar het hoofdmenu waarin alle 18 deuren te kiezen zijn.

Veilig op afstand besturen

Uiteraard dient een dergelijke afstandsbediening veilig te zijn. Door te werken met een 64 bit veiligheids ID-code is de signaaloverdracht super safe. Ook is het systeem uitgevoerd met een gedegen noodstopvoorziening.