Tyro bediening ingezet bij steenkolenmijn Ibbenbüren

Sinds de 16e eeuw wordt er al in Ibbenbüren steenkool gedolven. Omdat groene energie steeds meer in opkomst is, heeft de Duitse overheid besloten om alle koolmijnen geleidelijk te sluiten. De steenkolenmijn in Ibbenbüren is één van de laatste twee actieve mijnen in Duitsland. Om vóór sluiting toch nog zo effectief mogelijk de steenkool uit een diepte van 1500 meter te kunnen verwerken, werd besloten om een Tyro afstandsbediening te monteren.

Typisch kenmerk van het Ruhrgebied

Op het uitgestrekte gebied van het delvingsbedrijf is er toch wel één ding wat zich kenmerkt en die velen zich kunnen herinneren uit documentaires of foto’s van het Ruhrgebied; namelijk de schacht. Van hieruit gaan twee liften tot een diepte van 1545 meter. Voor deze liftschachten zijn er telkens twee spoorlijnen om de karretjes, zogenaamde “lorries” naar de schacht of van de lift weg te bewegen.

Lorries op het juiste spoor

Wanneer de lorries op weg naar de liften zijn dient men met behulp van de wissels te bepalen op welk spoor de lorries moeten rijden. Omdat de actuele instelling niet zo makkelijk vanaf het spoor zichtbaar was, heeft het bedrijf een sein geplaatst. Deze procedure bleek echter niet efficiënt genoeg; heftruckchauffeurs moesten regelmatig uitstappen om de instelling handmatig aan te passen. Dit is niet alleen lastig maar ook tijdrovend.

De toepassing van een draadloze afstandsbediening

Samen met onze adviseur kwam het mijnbedrijf tot een conclusie; een industriële afstandsbediening van Tyro was de oplossing. Onze draadloze afstandsbediening werd in combinatie met de radiografisch Auriga ontvanger op DIN-rail toegepast in het geheel. Elke heftruck kreeg een Pyxis afstandsbediening met 8 functies waarmee men de wissels kon bedienen. Met de tijdswinst die men hiermee behaalde, heeft het mijnbedrijf de investering in enkele maanden terugverdiend.

Met de radiografische afstandsbediening van Tyro kan men wissels over het gehele gebied bedienen door het grote bereik van het systeem. De klantspecifieke iconen op de bedieningen maken het gebruik eenvoudig voor elke chauffeur.