Leren skiën met behulp van een Tyro afstandsbediening

Er zijn nogal wat landen waar doorgaans geen sneeuw ligt om te skiën, of omdat er gewoonweg geen bergen zijn. Wintersporters die toch graag wat ervaring op willen doen voordat ze de bergen op gaan kunnen steeds meer lokaal terecht bij een indoor skicentrum.

Stap voor stap leren skiën of snowboarden

SkiMachine uit Den Hoorn, leverancier van indoorskibanen, levert in hoogte verstelbare machines met daarop een lopende band met zogenaamd skigras. De lopende band staat in een hellingshoek wat naar boven draait; dit simuleert de glijsnelheid op de piste. Met een sproei-installatie wordt de baan vochtig gehouden voor een optimaal glijvermogen.

indoor-ski-centre

Afhankelijk van het niveau van de cursist kan er een oefenbalk gemonteerd worden en kan men middels een grote doorkijkspiegel zichzelf zien bewegen. De indoorskibanen worden voor zowel skilessen als lessen in snowboarden gebruikt.

Veiligheid staat voorop

Wanneer een cursist een trekkoord aanraakt stopt de lopende band direct. Dit voorkomt dat hij/zij tegen de wand aan wordt geduwd na een val. Zowel bovenin als aan beide zijden van de helling is een trekkoord bevestigd. Daarnaast bevindt zich aan de bovenzijde van de baan een sensor die direct de band stopt zodra het beweging detecteert. De afstandsbediening van Tyro kan naast het besturen van de snelheid, ook nog eens als extra stop fungeren.

De Pyxis Auriga voor het bedienen van een skihelling

De leraar heeft alle controle met de draadloze afstandsbediening Pyxis, welke is voorzien van 4 functietoetsen. Naast de functie langzamer en sneller, kan de machine ook normaal aan- en uitgezet worden. Mocht de cursist uit balans raken dan drukt hij of zij direct de snelstopknop in; de afstandsbediening en de ontvanger kennen een reactievermogen van minder dan 0,1 seconden. De Auriga ontvanger is gekoppeld aan de bedieningskast.

Bij de skibanen wordt standaard een Tyro afstandsbediening meegeleverd. Naast eigen iconen is de bediening ook voorzien van een eigen logo.