Draadloze besturing continuproces baggerkraan

Afstandsbediening voor baggerkraan

Voor het winnen van zand en kiezels bestaan verschillende winningstechnieken. Winning met behulp van een drijvende hydraulische kraan is de meest voorkomende techniek. De kraan opereert in een geautomatiseerd bedrijfsproces waarbij continu gebaggerd wordt.

Windgevoelig

Een steeds terugkerend probleem bij het baggeren, is de wind. De windgevoelige kraan draait bij een sterke windvlaag zo ver bij, dat de grijper op het land terecht kan komen, met schade tot gevolg.

Veilige draadloze oplossing

De wens ontstond om in dergelijke situaties het baggerproces onmiddellijk te kunnen stoppen. In de eerste instantie werd een eenvoudige standaard afstandsbediening ingekocht bij de elektrogroothandel. Deze bleek echter niet over de juiste veiligheidsfuncties en het noodzakelijke bereik te beschikken.

Radiografisch besturingssysteem van Tyro

Daarom werd er gekozen voor een draadloos besturingssysteem van Tyro Remotes. Deze biedt wel de gevraagde veiligheidsfuncties, het grote bereik (± 500m benodigd) en de hoge mate van bedrijfszekerheid.

Buiten-bereik beveiliging

Het systeem is voorzien van buiten-bereik beveiliging. Mocht het radiosignaal onderbroken worden (doordat de afstandsbediening bijvoorbeeld buiten het bereik van de ontvanger raakt zonder dat de operator dit merkt) schakelt de ontvanger automatisch in veiligheidsmodus waardoor alle lopende processen onmiddellijk worden stopgezet.