Afstandsbediening als dodemanskoord bij redding op zee

dodemanskoord sar team rib

Diverse SAR (Search and Rescue) reddingsdiensten gebruiken een Tyro afstandsbediening als draadloos dodemanskoord. De buiten-bereik beveiliging op het systeem is op zeer korte afstand ingesteld. Als er dan iemand overboord slaat met de waterbestendige bediening met beschermhoes, wordt de motor direct gestopt.

Gevaar van overboord slaan

In de kleinere rubberboten of RIB’s (Rigid Inflatable Boat) die als reddingsboot ingezet worden, bestaat altijd het gevaar dat iemand overboord slaat, bijvoorbeeld onder zware weersomstandigheden. Dat kan ook een reddingswerker overkomen wanneer deze bijvoorbeeld een sleepverbinding probeert te maken of iets uit het water wil vissen. Als de gashendel dan vast staat, gaat de boot er vandoor.

Draadloos dodemanskoord

Op het moment dat de Pyxis afstandsbediening buiten het bereik van de waterbestendige Auriga ontvanger komt, legt deze de motor stil. Buiten-bereik beveiliging in combinatie met het teruggeschroefde bereik creëert een veiligheidszone voor de reddingswerkers. Zo vormt het radiografische besturingssysteem – dat ingezet wordt als draadloos dodemanskoord – een uniek stuk gereedschap voor reddingswerkzaamheden op het water.