Lierbediening autoambulances/autotransporters

draadloze lierbediening transportwagen

Op autotransporters en autoambulances hoort een elektrische of hydraulische lier met afstandsbediening tegenwoordig tot de standaard uitrusting. Bij grote autotransporters worden de radiografische afstands-bedieningen tevens ingezet voor de bediening van de hydraulische dekken.

Autotransport met dubbelladers

Grote autotransporters zoals hierboven afgebeeld – zogenaamde dubbelladers – worden ingezet om meerdere voertuigen tegelijkertijd te vervoeren. Naast het vervoer van nieuwe auto’s, worden de dubbelladers ook ingezet voor zogenaamde repatriëringen (het ophalen van gestrande voertuigen in het buitenland).

Autoambulance/oprijwagen met afstandsbediening

Autoambulances – ook wel oprijwagens genoemd – hebben een lier waarmee ze gestrande voertuigen op de wagen slepen. Op kleine autoambulances is dit meestal een elektrische lier. Het lieren gebeurt met behulp van een Tyro Sedna afstandsbediening, zodat tijdens het lieren het te slepen voertuig constant in de gaten gehouden kan worden.

Afstandsbediening autotransporter

Op grotere autotransporters, zoals de hierboven afgebeelde dubbellader, zit eveneens altijd een lier. Deze zijn veelal hydraulisch in plaats van elektrisch, en worden aangedreven door de PTO (Power take-off of ‘krachtafnemer’) van de vrachtwagen. Ook bij deze hydraulische lieren worden de besturingssystemen van Tyro Remotes veel ingezet als lierbediening.

Beter overzicht

Een radiografische afstandsbediening van Tyro biedt vele voordelen. Naast de lier kunnen er bijvoorbeeld ook meerdere functies worden aangestuurd, zoals de hydraulische autodekken op autotransporters. De chauffeur is hierdoor in staat om efficiënter te werken, doordat hij vanaf iedere locatie de dekken kan bedienen. Voorheen was de chauffeur genoodzaakt de dekken met de hendels op het hydrauliekblok te bedienen, die slechts vanaf één zijde bereikbaar is. Dankzij de afstandsbediening kan de chauffeur nu goed het overzicht houden, waardoor de kans op ongelukken wordt gereduceerd.

Actieve noodstopknop op afstandsbediening

Daarbij is de bediening ook voorzien van een actieve stoptoets, waarmee alle op afstand bestuurbare functies onmiddellijk worden stopgezet.

Bestand tegen weer en wind

Autoambulances en dubbelladers staan vaak in weer en wind buiten. Dan is een afstandsbesturingssysteem dat tegen de elementen bestand is, geen overbodige luxe. De behuizingen van de Aquarius ontvanger en de Sedna afstandsbediening zijn volledig ingegoten met kunsthars, waardoor de elektronica optimaal beschermd is tegen vocht en vuil. De Sedna afstandbediening heeft hierdoor een beschermingsgraad van IP 65, en de Aquarius ontvanger is met zijn IP waarde van 68 zelfs 100% waterdicht.

Gecertificeerd voor gebruik op de openbare weg

Alle draadloze besturingsystemen van Tyro Remotes zijn E4 gecertificeerd, waarmee een veilige draadloze besturing op- en langs de openbare weg is gewaarborgd.